niedziela, 25 października 2015

Falafel







Falafel. Bo kto go nie uwielbia? Chrupiący, miękki, pełen smaku, egzotczny i rozpływający się w ustach.
Można go zestawić z tortillą pszenną, sałatą lub jeść samego! Potrawa ta pochodzi z Indii, więc smaku nie zabraknie!


Składniki:

- 200 g ciecierzycy (uprzednio moczonej w wodzie przez 12 h )
- 4-5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej 
- 1 łyżeczka soli ( ciecierzyca jest mdła)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka curry lub garam masala
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku

Sos :

- 1,5 łyżki tahini
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- 1,5 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku
Do smażenia :
- oliwa bądź olej kokosowy

Sposób przygotowania :

1. Ciecierzycę ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła przez 45 minut. Aby przyspieszyć proces gotowania, dodaj sodę. 
2. Odcedź ciecierzycę, ostudź i zmiksuj ze wszystkimi składnikami. Formuj kulki o średnicy ok. 4 cm. 
3. Na nagrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i smaż kulki z obu stron do uzyskania złoto- brązowego koloru. 

W międzyczasie przygotuj sos.
Połącz tahini, miód, oliwę, sok z cytryny, sól, czosnek. Wstaw do lodówki.
4. Zdejmij kulki z ognia i odcedź od tłuszczu lub wysyp na talerz zakryty ręcznikiem papierowym. Osusz.
5. Podawaj z sosem. Smacznego! 

Możesz także przygotować sałatkę jak ja :) Do mojej dodałam: 
- pomidor
- fasolkę
- oliwki
- oliwę z oliwek

Całkiem  prosto, ale w połączeniu z falafelem- wybornie :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz