a) postawi Was na nogi
b) na długo pozostanie w Waszych żołądkach
c) jest pełnowartościowe!
d) i co najważniejsze - bardzo smaczne!
1.
Potrawka odstresowująca
Składniki:
- 3/4 torebki brązowego ryżu
- garść szpinaku baby
-1/2 czerwonej cebuli
- szczypta curry
- 2 jajka na twardo
- olej
Sposób wykonania:
Na glęboką patelnie wlej łyżkę lub dwie oleju, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż kilka minut.
Wsyp ryż i curry, całość zalej wodą i gotuj ok.20 minut, aż do zmięknięcia ryżu(jeśli wlejesz za dużo wody czas przygotowania będzie się dłużył!). W międzyczasie ugotuj 2 jajka na twardo- wstaw je potem do zimnej wody. Na koniec dodaj szpinak, przełóż na talerz i udekoruj jajkami. Gotowe!
Dlaczego odstresowująca? - To przez połączenie białek, kwasów omega-3 i węglowodanów, które uspokoją Twój układ nerwowy.
Przepis pochodzi z Women's Health.
2.
Owsianka z truskawkami
Składniki;
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- kilka truskwek
- mleko
- zmielony cynamon
Sposób przygotowania:
Do garnka wsyp płatki, zalej gorącą wodą do ich poziomu, gotuj kilka minut.
Następnie dodaj mleko ( dodaj tyle ile lubisz), pogotuj jeszcze chwilę i przenieś do miski.
Udekoruj truskawkami, posyp cynamonem. Możesz też dodać miód, jeśli nie jesteś przyzwyczajona do "naturalnej" wersji owsianki. Smacznego!!!
3.
Naleśniki amerykańskie
Składniki:
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- niecałe 2 szkalnki mąki
- szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru ( możecie też użyć stewii)
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj roztopione masło. Na rozgrzaną patelnię wlej olej kokosowy (lub roślinny) i smaż naleśniki o średnicy ok. 8-10 cm. Możesz udekorować je ulubionymi owocami i miodem lub syropem klonowym [ byle nie za dużo! ;) ]. Smacznego!
4.
Owsianka bananowo- orzechowa ( moja ulubiona)
Składniki:
-1 banan
- 2 lyżeczki masła orzechowego
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka migdałowego
olej kokosowy
cynamon
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej łyżeczkę oleju kokosowego, dodaj rozgniecionego banana i smaż do 2 minut. Wsyp płatki, wymieszaj i wlej mleko migdałowe ( lub krowie lub sojowe). Gotuj przez chwilę, dodaj masło orzechowe i przenieś do miski. Jeśli mało Ci jeszcze banana, możesz nim udekorować owsiankę, posyp cynamonem . I gotowe! Smacznego!
5.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- owoce
- dżem ( tutaj użyłam chyba wiśniowego)
Sposób przygotowania:
Na patelni upraż kaszę jaglaną ( to przyspieszy czas jej gotowania), następnie wsyp na sitko i zalej zimną wodą. Włóż do garnka i zalej do jej poziomu ciągle mieszając. Gotuj ok. 15 minut,dolej mleko i gotuj jeszcze kilka minut. Przełóż do miski i udekoruj owocami sezonowymi. Posyp cynamonem, jeśli lubisz. Smacznego ! :)
Mam nadzieję, że podobają się Wam przepisy. Pamiętajcie, aby zawsze jeść śniadania, bo TO NAJWAŻNIEJSZY POSIŁEK W CIĄGU DNIA! :)
Jedzcie co 3-4 h i ćwiczcie min. 3 razy w tygodniu! Efekty przyjdą szybciej niż myślicie! <3
- -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz