wtorek, 24 listopada 2015

Pumpkin butter





Cześć wszystkim!
Zdaję sobie sprawę, że sezon na dynię, tak samo jak jesień- już mija. Jednak nie mogłabym sobie wybaczyć, gdybym nie dodała posta z przepisem z użyciem dynii, bo jest ona niezastapionym elementem w kuchni o tej porze roku i po prostu ją uwielbiam :)
Można z niej zrobić niepoliczalną ilość dań, nieważne czy w formie dania głównego, deseru czy nawet napoju. Dzisiaj postanowiłam dodać przepis na tzw. pumpkin butter czyli w wolnym tłumaczeniu - masło dyniowe (co nie oznacza, żę będzie się w nim znajdować masło). Można je użyć do porannej owsianki, może stać się bazą do ciasta naleśnikowego lub gofrów, no i oczywiście klasyku kuchni amerykańskiej- pumkin pie. Zróbmy to!

Hi everyone!
I know that pumkin season as well as the fall - is nearly over. However, I couldn't not post a recipe without  pumpkin, because it's an irreplaceable element in kitchen at this time and of course - I just love it! I can't even show you guys how many things you can create with pumpkin, because it is IMPOSSIBLE. It appears in main dishes, desserts and beverages, Today I decided to make pumpkin butter, which is a perfect additive to your morning oatmeal, pancake dough, waffles and of course- classic of american kitchen-pumpkin pie. So let's do it!

Składniki/ Ingredients :

2 szklanki puree z dynii / 2 cups pumpkin puree
2,5 łyżki/ Tbsp  pumpkin pie spice*
2 łyżki syropu klonowego/ Tbsp maple syrup
sok z połowy cytryny/ 1/2 lemon, juiced
1 jabłka/ 1 apple*
szczypta soli/ pinch of salt

Sposób przygotowania/ Method:

1. Obierz jabłko, pokrój i umieść w garnku, dodając odrobinę gorącej wody. Kiedy jabłko "zamieni" się w mus, dodaj puree z dynii oraz resztę składników.Jeśli jest za mało słodkie, dodaj 2 łyżki brązowego cukru, tak jak ja to zrobiłam. Gotuj przez ok. 20 minut. Ostudź,a potem przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do maksymalnie 2 tygodni.

Peel an apple,chop and place into a pot, adding a bit of warm water. When it turns into puree, add pumpkin puree and the rest of the ingredients. If not sweet enough, add 2 Tbsp of muscovado sugar, as i did. Cook for about 20 minutes, Set aside, when cooled and store in refrigerator for up to 2 weeks.

*przepis na pumpkin spice:  http://takeyourbaggage.blogspot.com/2015/11/pumkin-pie-spice.html
* najlepszym wyborem będzie szara reneta / the best choice is an russet apple



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz