niedziela, 10 stycznia 2016

Overnight choco oats

Cześć Wam!
A więc nadeszła prawdziwa zima i jak na razie śnieg nie zamierza opuścić naszej ziemi. W takie dni, mamy ochotę siedzieć w domu i czytać książkę popijając herbatę. Moim sposobem na zabicie nudy w domu jest wymyślanie nowych przepisów i ich modyfikowanie, a spadające powoli płatki śniegu mogą zainspirować do wykreowania czegoś nowego.

Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na lekką przekąskę, a mianowicie czekoladowy owsiany pudding. Wspaniale komponuje się z prażonymi orzechami oraz suszonymi owocami jak żurawina czy daktyle. Jest wegański i nie wymaga użycia kuchenki.

So now we have a real winter and it doesn't seem like snow is gonna leave our land. In days like these, we only want to read a nice book drinking tea. My way to get rid of boredom is to create new recipes in kitchen and modify them ( even  falling snowflakes may inspirate).
Today I'll share with you one of my fave recipes for light snack - overnight choco oats! Roasted peanuts and dried fruits such as cranberries or medjool dates will add amazing flavour. Vegan and raw.




Składniki / Ingredients :

1/2 szklanki płatków owsianych / cup oats
1 szklanka kokosowego mleka czekoladowego lub zwykłego mleka czekoladowego / cup coconut chocolate milk or simply chocolate milk
3 łyżeczki nasion chia / tsp chia seeds 
garść orzechów/ handful of nuts 
2 łyżki syropu klonowego / Tbsp maple syrup

Sposób przygotowania/ Method : 

Wymieszaj  wszystkie składniki oprócz orzechów i pozostaw w lodówce na noc. Przed podaniem posyp orzechami i ulubionymi owocami. Możesz także dodać daktyle i zmiksować to uzyskania gładkiej masy. 

Mix all ingredients besides nuts and set in refrigerator for a night. Sprinkle with nuts and your favorite fruits before serving. You can also add medjool dates and blend them with oats until smooth.

Bon Appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz