środa, 5 sierpnia 2015

Chia pudding recipe

Hej!

Dzisiaj mam dla Was coś co spróbowałam niedawno, a już od wielu lat króluje w świecie fitnessu i weganów - pudding chia!
Na początek kilka faktów o  nasionach :
- inna nazwa to szałwia hiszpańska
- pochodzą z Meksyku i Gwatemali
- olej z chia jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3, a one wspomagają pamięć, wzmacniają koncentrację, łagodzą objawy depresji
- zawiera 5 razy więcej wapnia niż mleko
- są zaliczane do superfoods
- zawierają 15 % białka & 40 % błonnika
- 1 łyżka to ok. 70 kcal 

Today i have some special thing for you, i tasted it couple of weeks ago, but it's a number-one  in a fitness and vegan world - chia pudding! For starters - a few facts about chia seeds :

- they called it salvia hispanica
- proceeds from Mexico and Guatemala
- chia seed oil has the richest botanical source of Omega 3 fatty acids (that strenghten your memory, concentration and alleviate depression symptoms) 
- it contains 5 times more calcium than milk
- it's a superfood! 
- it contains 15% of protein and 40% of fiber
- a single tablespoon contains 70 calories

Teraz czas na przepis! / Recipe! 


Składniki/ Ingredients: 

- 1/3 szklanki nasion / cup of chia seeds
- 1 szklanka mleka roślinnego / cup of plant milk ( ja użyłam mleka kokosowego alpro) 
- świeże owoce i orzechy / fresh fruits and nuts

Sposób przygotowania/ Method:

Połącz w misce mleko i nasiona, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. 
Po wyjęciu dodaj ulubione składniki i gotowe! 

Mix milk and chia in a large bowl and set in refrigerator overnight. Remove it from the fridge and top with fruits. Done!

Możecie oczywiście spróbować innego mleka, dobrze smakuje także z mleczkiem kokosowym, warto jednak dodać wody lub innego mleka, aby mikstura nie była zbyt gęsta.

You can try it with different types of milk of course, i tried with coconut milk and it was really great but remember to add some water or milk so that it wasn't too thick. 




Jak widać za każdym razem pudding wychodzi inaczej :) . 

1 komentarz: